Translator & Critic de film

About Irina Margareta Nistor

Născută la 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina –Margareta Nistor în 1980, este absolventă de franceză – engleză, a Universității din Capitală, cu lucrarea de diplomă, „Cocteau şi Poezia cinematografică”. Din acelaşi an, începe să traducă, la Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule, este redactor şi apoi realizator al emisiunilor: ”Video-Ghid”, “Serialul Serialelor” şi “Ecranul”, „Film Puzzle”(pentru TVR2) sau „Lexicon cinematografic” „ Universul desenului animat” ori „De la benzi desenate la fotograme animate”, la TVR. Dublează, pe video, peste 5000 de filme între 1985-1996, (despre care Ilinca Călugăreanu face un documentar selecționat, la Sundance, în 2015: „Chuck Norris versus Comunism”).
Concepe o serie de cine-documente “Istoria se repetă”despre anii 1957, 1958,1959, face un portret Toma Caragiu, și 2 despre D.I.Suchianu, plus un film studiu despre “Impactul serialului Dallas asupra românilor”. Ia interviuri unor mari cineaști și ambasadori. Comentează, în direct, premiile “César”, decernările de la Cannes, Palme d’Or-ului lui Cristian Mungiu, precum şi Oscarurile, BAFTA, EMMY…
Filmează, festivalurile de la Karlovy-Vary, Reims, Stockholm Montreux, comentează pentru radio, TV și presa scrisă de la Cannes, Berlin, Namur, Tokio, San Sebastian, Chișinău, Montreal, Londra, Roma, Veneția etc.
De peste 14 ani concepe și moderează emisiunea radio săptămânală „Vocea filmelor”. Din ianuarie 2013, are rubrică de cinema la „’Neața cu Răzvan și Dani”marțea și joia, și din 2017, interviuri săptămânale, cu actori pe Happy Channel!
În 2006, publică o carte despre mentorul ei, ilustrul critic român de cinema, sub titlul „Magistrul — Povestea bis a maestrului D.I. Suchianu”.
Din 2012 este Directorul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film de la București, o replică a celui de la Londra.

 

Ticketing TEDxCluj 2019 - What If

More participants thanks to online event management solutions from XING Events.