10gether 2021 reprezintă 3.000 de participanți (online & offline) din Cluj Napoca, din întreaga țară și din afara ei care nu se cunosc între ei, dar care vibrează împreună la auzul unei idei, care se regăsesc într-o lecție învățată și care, la sfârșitul zilei, îndrăznesc să vadă cât de aproape este limita cerului. Unitatea este conceptul care definește tema de anul acesta.
Și pentru că suntem curioși din fire, am întrebat-o pe Oana Rotariu, speaker TEDxCluj 2021 Together ce înseamnă pentru ea acest cuvânt auzit de atâtea ori în anul ce a trecut (din fericire 🙂 ) – Împreună.
TEDxCluj: Să presupunem că în DEX, la cuvântul „împreună” apare definiția ta. Care ar fi aceasta prin prisma experiențelor tale?
Oana: Pe scurt: Toți pentru unul și unul pentru toți. Cred că nici unul dintre noi nu a realizat importanța acestui sentiment până în momentul în care a început pandemia. Împreună reprezintă unitate, reprezintă acea lumină de la capătul tunelului, acea bucățică de speranță care face o situație aparent insurmontabilă, posibil de digerat.
TEDxCluj: Dacă cineva ne întreabă ce s-a schimbat la noi față de ieri, avem tendința să spunem că mai nimic, pentru că în general schimbările nu se întâmplă peste zi, ci se adună zi de zi. Așadar, unde erai acum 10 ani și unde ești acum?
Oana: De câțiva ani de zile am observat o nevoie acerbă de a-mi demonstra mie însămi că am realizat ceva în această viață. Poate este ceva ce fiecare persoană care a sărit de vârsta de 30 de ani simte sau poate nu. Indiferent care este motivul, ceva este cert: majoritatea oamenilor luptă pentru rezultatul final și uită să se bucure de călătorie.
De mai bine de 15 primăveri țin un jurnal cu dorințe, cu lucruri pe care vreau să le îndeplinesc în acel an. Nu de mult am început să-l răsfoiesc și am realizat cu stupoare că deși am reușit aproape tot ce mi-am propus, nu am rămas deloc constantă în ceea ce mi-am dorit. Visul meu s-a schimbat de la an la an și eu odată cu el. Inițial acest lucru m-a întristat . Eram tristă că nu am devenit persoana pe care mi-o imaginam acum 15 ani… Ce lucru pueril! Să fii dezamăgit de tine că nu ai ajuns să fii ceea ce îți imaginai atunci când erai copil. Fiecare pagină din acel jurnal reprezenta și reprezintă evoluția mea, călătoria proprie spre a deveni persoana care sunt astăzi. Fiecare dorință realizată a fost de fapt cărămida care a stat la baza fundației a ceea ce am devenit.
Uitându-mă în urmă pot spune că deși multe s-au schimbat, la fel de multe au rămas la fel . Sunt la fel de puerilă, plină de speranță, iubire și încredere precum eram acum 10 ani – Și sinceră să fiu acesta este unul dintre lucrurile pe care nu aș vrea să le schimb niciodată la mine – dar în același timp, deși anii au lăsat urme adânci pe trupul și în sufletul meu, în ultimii 10 ani am devenit o persoană mai puternică, mult sigură pe corpul ei, mai încrezătoare în modul în care arată și în propriile ei puteri.
Dacă e sa mă uit în urmă, acum 10 ani eram un tânăr în căutarea lui, acum sunt un adult care încă se descoperă.

TEDxCluj: Pornind de la teoria „The Butterfly Effect”, care este bătaia din aripi, prima care-ți vine în minte, care a determinat schimbarea majoră din viața ta?
Oana: Momentul în care am pășit într-un club pe nume Colectiv.
TEDxCluj: Care este puterea lui „ÎMPREUNĂ”?
Oana: ÎMPREUNA – reprezintă unitate. Iar în unitate găsim curaj și putere. Există un număr limitat de lucruri pe care le putem realiza pe cont propriu, dar împreună putem crea o mișcare care aduce schimbări tangibile și creează un viitor plin de speranță într-o lume care aparent a uitat ce înseamnă solidaritatea, afecțiunea și grija pentru aproapele său.
TEDxCluj: Eșecuri, realizări, provocări pe care le-ai întâmpinat „ÎMPREUNĂ”.
Oana: V-ați întrebat vreodată de ce sporturile de echipă sunt cu mult mai răspândite decât cele individuale? V-ați întrebat vreodată de ce până și în sporturile individuale se simte nevoia unei echipe?
Răspunsul pe cât de evident, pe atât este de complex: Orice bucurie trăită este mult mai frumoasă când ai cu cine sa o împărtășești, orice eșec devine mai ușor de acceptat/ingerat atunci când ai pe cineva care înțelege prin ce treci și fiecare provocare este mai ușor de abordat în mai mulți.
În cei 33 de ani de viață am trăit nenumărate provocări și realizări. Eu una nu cred în eșecuri – dacă poți învăța din acea situație acea situație nu poate fi considerată un eșec. Pe unele le-am înfruntat singura, pe altele “împreună”, dar ce pot spune clar este următorul lucru: cele care au contat cu adevărat și pe care le rețin au fost făcute “împreună”. Dar nu acel “împreună” evident care uneori te poate sufoca cu simpla prezență. Mă refer la acel “împreună” subtil, acel “împreună” a cărui prezență nu o vezi dar o simți și știi ca tot ce trebuie sa faci pentru a primi sprijinul de care ai nevoie este să clipești mai intens.
Una dintre cele mai mari provocări pe care le-am trăit a fost să deschid ochii după o lună și jumătate de comă. Atunci am cunoscut cu adevărat puterea lui “împreună”. Acel ajutor subtil de care am vorbit mai devreme. Iar realizări… Prima oară când am înghițit o gură de apă corect, fără să trebuiască să-mi fie aspirată din plămâni – după ce mi-a fost scos tubul din trahee, primul pas pe care am reușit să-l fac cu ajutorul tatălui meu și al unei asistente după două luni de imobilizare la pat. Pentru mine acestea au fost adevăratele realizări unde am fost împreună cu oamenii care contează cu adevărat pentru mine.

TEDxCluj: Cât de dezvoltată este cultura de „ÎMPREUNĂ” la nivel societății?
Oana: Suntem crescuți într-o societate care ne învață din ce în ce mai mult cum este să trăim pe cont propriu. O societate care ne învață cum este să ne simțim singuri deși suntem înconjurați de miliarde de persoane.
O societate pentru care cuvântul împreună înseamnă scindare. Înseamnă noi vs. ei. Noi – cei care avem mereu dreptate vs. Ei – cei care se înșeală mereu. Și nimic nu poate fi mai greșit pe lumea asta decât acest concept. Nu există adevărul absolut, și nu poate exista ‘împreună’ fără înțelegere și acceptare. Acceptarea că nu toată lumea trebuie să gândească la fel, nu toată lumea trebuie să arate sau să se comporte la fel, nu toată lumea trebuie să acționeze în același mod. Ce este important de reținut și se pare că societatea în care trăim a uitat este că pentru a supraviețui oricărei încercări pe care viața ne-o aruncă în cale este nevoie de unitate, deoarece în unitate există putere, iar împreună suntem mai puternici: toți pentru unul și unul pentru toți!
TEDxCluj: Cum crezi că va arăta viitorul, dacă am acorda cu toții mai multă importanță ideii de „împreună”?
Dacă toți am acorda mai multă importanță ideii de “împreună”, viitorul nu numai că ar arăta mai bine dar l-am și “simți” mai bine. Nu am mai trăi într-o societate unde boala secolului este depresia creată de singurătatea persoanei înconjurată de oameni. Am putea trăi într-o lume unde ne ajutăm unii pe alții fără să așteptăm ceva în schimb, o lume unde interacțiunea umană este valorificată la adevăratul ei potențial.