Împreună înseamnă începutul unei povești, de dragoste sau nu. Împreună n-are nevoie de descriere sau de explicații. Dar, e frumos să ne gândim la cât de multe împreună am trăit.

Împreună nu e un cuvânt oarecare, e CUVÂNTUL fără de care nu doar că viața ar fi plictisitoare, ci… n-ar mai fi deloc. La sfârșitul zilei, viața nu este despre lucrurile pe care le facem ci despre oamenii alături de care facem acele lucruri. #Împreună

Și pentru  suntem curioși din fire, l-am întrebat pe Dragoș Stanca, speaker TEDxCluj 2021 Together ce înseamnă pentru el acest cuvânt auzit de atâtea ori în anul ce a trecut (din fericire 🙂 ) – Împreună.

TEDxCluj: Să presupunem că în DEX, la cuvântul „împreună” apare definiția ta. Care ar fi aceasta prin prisma experiențelor tale?

Dragoș: O abilitate fascinantă a speciei umane de a se coordona coererent, în grupuri cuprinse între 2 persoane și 7.8 miliarde, având la bază un ideal cel mai adesea abstract (uneori, fictiv) dar care duce la atingerea unor obiective comune concrete si diverse (de la formarea unui cuplu pe Terra până la călătoria spre Marte).

TEDxCluj: Dacă cineva ne întreabă ce s-a schimbat la noi față de ieri, avem tendința să spunem că mai nimic, pentru că în general schimbările nu se întâmplă peste zi, ci se adună zi de zi. Așadar, unde erai acum 10 ani și unde ești acum?

Dragoș: Binele are nevoie de timp. Drama speciei noastre e că, adesea, acest bine este insesizabil la nivelul unei vieți, în durata sa medie actuală. Prin urmare, suntem supuși riscului de-a pleca din această lume cu impresia greșită că binele pierde teren. “Era mai bine pe vremea mea” e probabil cea mai greșită expresie din lume, azi.

În cazul meu, punctual, acum 10 ani eram la începuturile antreprenoriatului pur-sânge, după un alt deceniu de (ce se numește azi) intraprenoriat. Eram în prima etapă a câștigării libertății individuale prin eforturi proprii dar aveam revelația paradoxală că, de fapt, am devenit prizonierul angajaților și a plății taxelor la zi.

Sunt în același loc și foarte departe, simultan: principiile și lucrurile în care credeam atunci le cred și acum. Din punct de vedere al libertății individuale schimbările sunt radicale însă, în bine: direct proportional cu reușitele din business și din viața personală. Din punct de vedere fizic, constat niște păr alb apărut din senin.

Din punct de vedere al evoluției ecosistemului media și digital în care trăiesc zi de zi (și despre care voi vorbi la TEDxCluj), lucrurile nu au evoluat deloc pozitiv: dezinformare, fake news și haos în zona de publicitate. Vestea bună e că 10 ani e foarte puțin. Cum spuneam, binele are nevoie de timp: sunt optimist-realist că lucrurile se vor regla.

Când a apărut automobilul, regulile de circulație nu existau. A fost nevoie de victime și multă suferință ca acestea să apară și, 200 de ani mai târziu, încă mai avem de lucru la perfecționarea acestora.

E cam la fel și în cazul tehnologiilor digitale și a impactului acestora în modul în care ne informăm și dezinformăm, azi. Despre asta voi vorbi pe scena TEDxCluj.

TEDxCluj: Pornind de la teoria „The Butterfly Effect”, care este bătaia din aripi, prima care-ți vine în minte, care a determinat schimbarea majoră din viața ta?

Dragoș: Un anunț dintr-o după amiază, la un post de radio din Cluj, anunț de angajare care mi-a curmat brusc cariera de potential contabil ori rocker (probabil, ratat) și m-a transportat brusc în lumea media, ca jurnalist (transformat mai apoi, din frustrare, în manager și mai apoi, tot din frustrare, în antreprenor).

TEDxCluj 2021 Together | 12 iunie 2021

TEDxCluj: Care este puterea lui „ÎMPREUNĂ”?

Dragoș: Puterea lui împreună e nemărginită. Împreună putem învinge orice: chiar și moartea. Din păcate, însă, tot împreună putem și distruge. Tot orice, și chiar totul.

TEDxCluj: Eșecuri, realizări, provocări pe care le-ai întâmpinat „ÎMPREUNĂ”.

Dragoș: Tot ce am realizat, am realizat împreună. Cu apropiați, cu colege, colegi, partenere, parteneri: împreună cu alții. Ce am ratat, am ratat singur. Eșecurile sunt doar ale mele: îmi aparțin, 100%.

TEDxCluj: Cât de dezvoltată este cultura de „ÎMPREUNĂ” la nivel societății?

Dragoș: “Împreună” nu poate funcționa decât alături de buna sa prietenă “Încrederea”. Nu stăm bine însă, deloc, la relația noastră cu ea: ne certăm cam des, nu ne prea place. E un defect major din ADN-ul nostru. Un defect pe care sper să reușim să îl corectăm. Împreună.

 TEDxCluj: Cum crezi că va arăta viitorul, dacă am acorda cu toții mai multă importanță ideii de „împreună”?

Dragoș: Exact cum vom decide, împreună, că vrem să arate.

Dragoș Stanca va urca pe scena TEDxCluj Togetherîn 12 iunie 2021 pentru a împărtăși cu noi idei care merită răspândite. Despre puterea lui Împreună și aniversarea unui deceniu de TEDxCluj, vom afla mai multe la eveniment. Iați și tu biletul de pe https://tedxcluj.com/#bilete.