Ne confruntăm cu probleme de mediu destul de grave. Schimbarea climei e printre ele. Mai sunt și altele: pierderea habitatului mă înspăimântă pe mine cel mai tare în miez de noapte. Dar pentru a le rezolva, avem nevoie de oameni – oameni deștepți, dedicați – cărora să le pese de natură. Și singurul mod prin care putem să educăm o generație care să iubească natura este să-i lăsăm să o atingă. – Emma Maris

În această perioadă a anului, e un lucru destul de comun pentru noi toți să ne simțim mai energici, cu mai multă forță vitală, poate fără un motiv evident și explicabil din punct de vedere obiectiv. Se naște în noi dorința de a deveni mai conectați cu exteriorul și totodată într-o mai mare armonie cu propriile noastre profunzimi.

Acest fenomen are de fapt o explicație foarte simplă, care, rezumată într-un cuvânt, sună cam așa: primăvara. Schimbările de temperatură care se produc în acest anotimp și regenerarea naturii sunt dovedite științific că influențează într-o foarte mare măsură starea noastră de spirit.

Emma Marris, în cadrul TED Summit-ului din 2016, a definit primăvara: Natura nu e ceea ce e neatins de umanitate, bărbat sau femeie. Natura este oriunde viața prosperă, oriunde conviețuiesc mai multe specii, oriunde e verde și albastru și viață ce pulsează și dezvoltare

Toată lumea trăiește lângă natură. Fiecare copil trăiește lângă natură. Doar că am cam uitat cum să o vedem. Am petrecut prea mult timp cu documentarele lui David Attenborough în care natura este chiar sexy – și am uitat să vedem natura care se află chiar în fața ușii noastre, natura copacului de pe stradă. – Emma Marris

Așadar, întreg acest fenomen prin care noi, oamenii, înflorim odată cu natura are o premisă cât se poate de simplă: ne aflăm într-un continuu proces de comunicare cu tot ce înseamnă mediul exterior. De transmitere a informațiilor dintr-o tabără în alta, exact așa cum oamenii interacționează cu oamenii și copacii interacționează cu copacii.

Apropo de interacțiunea copacilor cu alți copaci, Suzanne Simard, cea care a condus o cercetare pe mai multe specii de copaci a ajuns la concluzia că aceștia ”vorbesc” încontinuu unii cu alții (la modul figurat, evident).

Revenind la „fenomenul primăverii”: fie că ne dăm seama sau nu, tot ce se află în jurul nostru trăiește într-o oarecare armonie, iar relațiile pe care le avem cu aceste „obiecte” – aici ne putem referi la orice de la oameni la copaci, iarbă și frunze – sunt mult mai strânse decât ne-am putea imagina.

Inclusiv soarele este un factor cheie în toată această ecuație. Iar acest lucru explică aproape întru totul starea noastră de bine atunci când e frumos și însorit afară. Totul se rezumă la o funcție biologică a omului, de a prelucra lumina primită de la soare pentru a menține în corp aportul normal de oxid nitric (substanța responsabilă pentru dilatarea vaselor de sânge, reducând tensiunea arterială și implicit, bolile de inimă).

Și totuși, dacă suntem atât de dependenți de natură, oare de ce nu reușim să o valorificăm așa cum trebuie? De ce nu e în instinctul nostru să o protejăm? De ce există un conflict între om și natură și de ce am ajuns tocmai noi să o distrugem?

Aici intervine o problemă mult mai discretă, ce își are rădăcinile strict în psihicul nostru și în modul în care ne raportăm la lucrurile care ne înconjoară. Am uitat pur și simplu să ne bucurăm de lucrurile simple și naturale din viața noastră, pentru că atenția noastră a fost îndreptată în mod puternic spre aspectele mai artificiale ale existenței noastre, cum e tehnologia sau economia. Putem adăuga și schimbarea mentalității maselor într-una mult mai „eficientizată”. Am ajuns să punem mult mai mult preț pe găsirea unei căi mai ușoare de a face un lucru decât pe bucuria pe care ne-o provoacă faptul că îl facem.

Schimbarea care trebuie în mod obligatoriu să se întâmple este, în mod evident, legată de modul în care apreciem natura. Trebuie să ne bucurăm de ea mai mult, cât încă există în atâtea forme și avem acces la ea. Și de aici avem atâtea posibilități!

Daniele Quercia ne propune în acest sens să creăm propriile noastre Happy Maps, adică de acum încolo să mergem tot timpul pe drumul mai natural, mai liniștit și mai relaxant care ne duce la destinație, în loc de cel mai scurt. Este un mod cât se poate de ușor de a ne încărca cu puțină energie pozitivă și de a petrece mai mult timp în natură.

„Vă amintiți de The Truman Show? E o satiră media în care o persoană reală nu știe că trăiește într-o lume fabricată. Probabil trăim într-o lume fabricată pentru eficiență. Priviți câteva din obiceiurile zilnice, și cum a făcut Truman în film, evadați lumea fabricată. De ce? Dacă credeți că aventura e periculoasă, încercați rutina. E mortală.” – Daniele Quercia

Așadar, cu ocazia venirii primăverii, (acum că știm și de schimbările care se produc înăuntrul nostru odată cu venirea acestui anotimp) haideți să învățăm împreună cum sa apreciem natura așa cum se cuvine! Să redescoperim acea latură din noi care se bucură de lucrurile simple și să facem tot posibilul pentru a proteja darurile pe care le primim de la univers!