”Oamenii iubesc oriunde în lume. Cântă din dragoste, dansează din dragoste, compun poeme şi poveşti de dragoste. Spun mituri şi legende despre dragoste. Tânjesc după dragoste, trăiesc pentru dragoste, omoară din dragoste şi mor din dragoste” – Helen Fisher.

Partea mai puțin faină este când suferim din dragoste și nu putem pune capăt acestei suferințe în momentul imediat. Este demonstrat că sistemul cerebral, sistemul pentru recompensare, dorință, devine mai activ când nu obține ceea ce își dorește. Poate acum înțelegem de ce este puțin mai dificil să trecem peste un eșec amoros.

Dar undeva există și jumătatea care ne completează perfect, asta dacă nu e lângă noi deja și partea bună e că studiile arată regiunile cerebrale care au legatură cu dragostea romantică sunt active în unele cazuri și după 25 ani.

Într-adevăr creierul are tendința să funcționeze diferit când nutrim acest sentiment. Deci dragostea romantică există, ”dragostea e în noi. Aceasta e profund încastrată în creierul nostru. Iar provocarea constă în a ne înțelege unul pe celalalt”.

Și știind de atâția ani că dragostea există unul dintre scopurile de zi cu zi este de a-ți găsi partenerul ideal. Și matematicienii au încercat să găsească o soluție care să ne ajute să găsim partenerul ideal. Mai bine zis, să maximizeze șansele de a-l găsi.

Știința matematicii spune că în primele 37% din întâlnirile tale trebuie să-i respingi pe potențialii parteneri ca mai apoi să-l întâlnești pe cel ideal. Atenție! Există totuși un risc la acest calcul. S-ar putea ca cel ideal să fie totuși în cele 37 de procente.

Se pare că undeva în lume, cineva a calculat cum crește rata de divorț printr-o spirală a negativității. Mai exact depinde de cât de pozitivi sau negativiști sunt partenerii în discuțiile de cuplu sau cum răspund când le vine rândul.

După o relație eșuată, când apar întrebări precum ”ce n-a funcționat”, ”nu sunt suficient de bun/ă”, ”ce am făcut greșit”, apare și gândul ca următorul partener să fie cel ideal și ultimul. Drept urmare pornim în căutarea lui.

Și pentru că timpurile disperate cer măsuri, s-ar putea să apelăm inclusiv la site-urile online care găsesc un potențial candidat în funcție de anumiți algoritmi. În clipul de mai jos Amy Webb poveste experiența sa cu aceste site-uri. Cu mențiunea că nu poți să descoperi partenerul ideal doar printr-o descriere din online și că adevărata frumusețe a acestei părți rămâne în offline.

Nu cu foarte mult timp în urmă, dacă e să ne luăm după alte descoperiri, în 1959 mai exact a apărut în rândul științei denumirea de feromon, acest hormon exterior care își găsește explicația științifică prin cuvinte lungi și alambicate.

Ce știm e că produce o interacțiune, o atracție între ființele umane și că își schimbă mirosul odată cu înaintarea individului în vârstă. O cameră plină de bebeluși va avea un miros diferit față de o cameră plină de adolescenți.

Primul studiu, făcut pe… sunteți pregătiți? Pe fluturii de mătase, indică fapul că e singura moleculă care stimulează masculii. Vă invităm să urmăriți TED talk-ul lui Tristan Wyatt pentru a înțelege mai bine misterul care se află în spatele feromonului și cum ne afectează interacțiunile umane.

Multe se mai pot întâmpla în iubire. De ce iubim? Dar ce este dragostea? Nu putem enunța aici toate definițiile, în primul rând. În al doilea rând nu putem vorbi în numele vostru ce înseamnă dragostea. Fiecare are propria definiție.

Dar o să vă lăsăm totuși câteva dintre cele demonstrate. Și anume că e acel moment când o persoană capătă o însemnătate specială sau că iubirea constă în supraestimarea unei femei față de alta. Hahaha. Poate că dragostea e oarbă sau poate că dragostea e cel mai frumos lucru care ți se întâmplă pe parcursul vieții. Totuși știm că nu e mereu lapte și miere. Pentru că anumite momente ne pot prinde pe picior greșit. Nu e corect, dar… Vine și întrebarea de ce înșelăm?

Întâmplarea facea ca trei dintre compononentele de bază ale unei relații, 3 sisteme cum ar fi dragostea romantică, dorința și atașamentul să nu funcționeze împreună, nu împreună pentru acea persoană. De aici am îndrăzni să zicem că urmările sunt destul de clare. Helen Fisher ne povestește mai multe, pe înțelesul tuturor.

Nici nu trebuie să înțelegem dragostea, doar să o simțim. Să ne bucurăm de fiecare clipă și de fiecare moment care vine cu sine. Poate că azi de 14 februarie ai doar un motiv în plus să celebrezi dragostea, dar nu uita să faci asta în fiecare zi.