Experiența TEDxCluj începe de la prima cafea băută cu ceilalți participanți, prieteni, speakeri, organizatori și voluntari deopotrivă, dar nu se încheie nici la plecare, nici acasă. Continuă dincolo de scenă și dincolo de online.

„TEDx este un exercițiu de regăsire. Este un cumul de momente cu „piele de găină”. Este sentimentul că poți orice, dincolo de limitele proprii, care încep să ți se pară opționale. TEDxCluj pentru mine înseamnă să–mi aduc aminte că totul, dar absolut tot ce știm despre lume și viață, a pornit cândva de la o idee.”

Ilinca Hanga, Project Manager TEDxCluj

Primul discurs pe scena TED (inițiale care vin de la Technology, Entertainment, Design) a fost susținut acum 35 de ani, în California. În 2006 au fost publicate primele discursuri online și astfel fenomenul a luat amploare la nivel internațional.

Cel mai popular discurs este al lui Sir Ken Robinson, susținut chiar în 2006. Odată publicat online, discursul sau despre școală și educație a fost vizionat, doar pe website-ul oficial TED, de 57 de milioane de ori.

Câțiva ani mai târziu, fondatorii conceptului au lansat un program prin care echipe independente din orice colț al lumii puteau organiza un eveniment după criteriile TED. Un astfel de eveniment poartă numele de TEDx[…], unde […] reprezintă de obicei locația unde este organizat, cum este TEDxCluj, sau tema pe care o abordează, cum sunt TEDxYouth sau TEDxWomen.

Până în prezent, s-au organizat evenimente TEDx în peste 130 de țări – susținute în peste 100 de limbi, care au publicat online peste 30.000 de discursuri, accesibile oricui, oricând, în mod gratuit.

TEDxCluj a crescut odată cu fenomenul internațional. Primul eveniment a avut loc în 2010, cu 100 de participanți. Trei ani mai târziu, deja primea an după an în jur de 1.000 de participanți la fiecare ediție. În prezent, este cel mai mare TEDx din România.

„Don’t tell me the sky is the limit when there are footprints on the moon.”

Gernot Gröemer, astronaut și speaker TEDxCluj 2017

TEDxCluj-Oana-Pellea-1200x801

Oamenii au început rapid să-i recunoască valoarea, pentru că TED are o misiune simplă.

Transmite idei despre teme care ne preocupă pe toți, într-un mod care ne face să deschidem o conversație.

Forma pe care o iau prezentările a fost gândită încă de la început astfel încât să scoată în față conținutul. Un discurs nu poate avea mai mult de 18 minute. Fiecare speaker își începe discursul direct în subiect, fiindcă este introdus de un moderator.

Discursurile sunt pregătite dinainte. Se lucrează mult pe conținut ca să existe elementul de noutate și un fir roșu al poveștii. Nimeni nu își prezintă CV-ul sau realizările unui business. Toți sunt acolo pentru a transmite o idee. Cât mai simplu, pe înțelesul tuturor, ca oricine să rămână cu ceva ce nu știa înainte, cu o conexiune pe care n-a format-o până atunci, cu o idee de spus mai departe sau de pus în practică de mâine.

Idei ce merită puse în practică

„Te aștepți că TEDxsterii să facă ceva mai departe, astfel încât odată ce au fost expuși la un conținut să întrețină un efort ulterior necesar.”

Cristian Dascălu, Curator TEDxCluj

În 2013, prima ediție mare TEDxCluj s-a concentrat în jurul ideilor ce merită puse în practică. Până la urmă o idee nu înseamnă nimic, dacă nu o scoate nimeni în lume. Până la urmă niciun video și niciun discurs nu au valoare fără oamenii care cred într-o idee și o transmit mai departe prin acțiuni concrete.

De altfel, nici nu trebuie ca toată lumea să gândească la fel și să fie de acord cu tot ce se discută la un eveniment. Cu atât mai mult o idee își va găsi cu adevărat însemnătatea, cu cât va fi mai mult pusă sub semnul întrebării și privită cu ochi critic. Ceea ce TEDxsterii sunt încurajați să facă mereu, ceea ce reprezintă și cea mai mare parte dintr-o zi la TEDxCluj.

„A face bine este cea mai mare oportunitate de business.”

Vlad Atanasiu, arhitect în educație și speaker TEDxCluj 2013

Da, sălile evenimentelor TED și TEDx sunt pline de ani și ani de zile pentru că oamenii vor să contribuie. Vor să facă parte din poveste. Vor să afle cum pot aduce o mână de ajutor pentru ca lumea asta să fie un loc din ce în ce mai fain și mai bun. Vor să știe cum să facă și apelează la experiența celor care ajung pe scenă pentru asta.

Cine și de ce vorbește la TED și TEDx

„Publicul ar trebui să se obișnuiască cu ideea că cineva care vine la TED, vine să îți spună ceva. În rândul publicului există o așteptare de a vedea pe scenă TEDx personalități, datorată unei probleme de baza indusă de mass-media, care profilează că neapărat trebuie să fii vizibil, ca să se interpreteze că faci ceva bine. Sunt enorm de mulți oameni care fac lucruri interesante și nu sunt vizibili.”

Cristian Dascălu, Curator TEDxCluj

Acești oameni nu ajung întâmplător la TED sau TEDx. Ajung pentru că au ceva de spus. Acest „ceva de spus” apare, de obicei, după niște ani de experiență într-un domeniu și, uneori, fiindcă povestea lor este atât de specială încât trebuie spusă mai departe. Ajung la evenimentele TED și TEDx pentru că acest „ceva de spus” merită să fie ascultat de cât mai multă lume. Cu cât o idee ajunge la mai mulți oameni, cu atât va fi mai discutată, cu atât avem șanse mai mari să-i recunoaștem utilitatea. Sau nu.

Au fost pe scena TEDxCluj, în 10 ani

Scena TEDxCluj este locul unde au fost ținute unele dintre cele mai vizionate și distribuite discursuri TEDx din România.

  • Brad Blanton – How to get over sh*t and be happy – 936.070 vizionări
  • Melania Medeleanu – Cum să-ți găsești vocea – 143.191 vizionări
  • Vlad Voiculescu – Sunt eu oare păzitorul fratelui meu? – 118.188 vizionări

Peste 230 de oameni cu ceva de spus ne-au împărtășit din experiențele și trăirile lor, din inovațiile, invențiile și descoperirile științifice, din poveștile de viață, lecțiile învățate și ideile pe care le-au considerat motoare de schimbare în bine.

În ordinea anilor în care au trecut pragul la TEDxCluj, Andrei Gheorghe, Dani Oțil, Florin Piersic Jr., Răzvan Exarhu, Nicolae Maniu, Mihai Ghyka, Solomon Marcus, Prințesa Marina Sturdza, Dr. Raed Arafat, Cristian Lupșa, Cosmin Alexandru, Brad Blanton, Vintilă Mihăilescu, Nic Sârbu, Melania Medeleanu, George Buhnici, Vlad Voiculescu, Andrei Roșu sunt doar câteva dintre numele pe care le recunoaștem cu toții.

De fapt, lista lor este mult mai lungă și este plină de oameni extraordinari – inventatori, cercetători, astronauți, antreprenori, artiști, creatori, dansatori, scriitori, designeri, manageri, fizicieni, chimiști, psihologi, actori, sportivi, profesori, poeți, medici, care, exact ca noi, continuă să facă ceea ce fac, zi de zi, indiferent de succesul recunoscut public.

„Noi punem accent pe ce se întâmplă pe scenă doar în raport de 50%. Ne place să credem că restul de 50% se întâmplă în pauze, în interacțiunea dintre vorbitori și public, și ceea ce stârnim în mintea oamenilor pentru a trage niște concluzii.”

Cristian Dascălu, Curator TEDxCluj

Îi numim TEDxsteri și sunt vinovați de succesul TEDx.

„Sunt oameni cărora le face plăcere aproape totul în viață. Persoane care se simt bine în pielea lor. Viața îi entuziasmează și își doresc tot ce este mai bun. Au cele mai inteligente statusuri pe Facebook și sunt cei mai zgârciți în a da Like-uri. Când te afli în preajma lor, te captează energia lor pozitivă. Dacă îi întrebi ce le displace la un discurs, se gândesc mult până să-ți răspundă. Pentru că își măsoară cuvintele. Recunosc când greșesc și încearcă să facă tot ce pot să nu aibă comportamente neproductive.

Sunt oameni care nu-și fac griji pentru mâine, fiindcă savurează prezentul. Nu se simt amenințați de ceea ce nu le este familiar și caută experiențe care să le modeleze viața. Nu-și fac planuri de viitor și nu sunt obsedați de obiective, dar știu ce își doresc. Să nu credeți că sunt niște rebeli, doar că au opțiuni proprii pe care le afirmă. Sunt capabili să funcționeze așa cum sunt. Trăiesc fără aprobarea și aplauzele celor din jur.

Nu fac eforturi să te șocheze, dar un compliment din partea lor îți merge direct la inimă. Descoperă umorul aproape în orice situație. Nu râd de oameni, râd împreună cu ei. Aleg bucuria, iubesc viața. Nu au mentalitatea de turmă. Și mai presus de toate, TEDxsterii sunt cavalerii schimbării. Pentru că au dorința de a evolua prin cunoaștere. Dacă ai citit acest text, înseamnă că ești TEDxster.” scria Hedi Hoka acum cinci ani, speaker la prima ediție TEDxCluj și unul dintre Ambasadorii evenimentului.

TEDxCluj nu este o simplă conferință, este o experiență.

S-a mai spus de multe ori pentru că este adevărat.

Începe dimineața devreme. Continuă cu prima sesiune. Fiecare ediție este concepută în jurul unei teme. De acolo pleacă toată lista de invitați, toate ideile de talk-uri, segmentarea zilei pe sesiuni tematice și chiar decorul scenei.

În pauze, vei vedea că se discută ideile prezentate anterior, se fac schimburi de păreri și numere de telefon, se leagă conexiuni între cunoștințe vechi și noi, idei și oameni deopotrivă. Nu sta acasă. Ieși din zona de confort și sigur vei cunoaște cel puțin o persoană cu care ai ceva în comun. Sau și mai bine, dimpotrivă, cu care poți pune sub lupă vreo idee.

Vei vedea că locația este plină de expozanți, care toți sunt acolo pentru a-ți face ziua mai bună. Interacționezi cu produse noi, dai o mâna de ajutor la o lucrare de artă colaborativă, faci experimente pe bune și câte și mai câte. În plus, întotdeauna la un TEDxCluj participanții sunt martori la performance-uri create în moduri neașteptate.

„Tocmai am ajuns acasă de la TEDxCluj. Parcă îmi pare rău că s-a terminat așa repede ziua asta. A meritat din plin și aș repeta experiența oricând cu drag. Deși nu ne cunoșteam între noi înainte, ne-am mobilizat extrem de repede, iar după foarte puțin timp părea că ne cunoștem de o viață. Experiența de voluntar la TEDxCluj a fost cea pe care o voi ține minte mereu, deoarece am reușit să realizăm ceva frumos.”

Ana-Maria, volunar TEDxCluj 2017

Echipa din spatele evenimentului nu este numeroasă. Dar în fiecare an primește cu multă apreciere suport din partea unor voluntari absolut minunați. Ei sunt tinerii pe care îi vezi pe scenă în poza de final an de an, fiindcă sunt parte importantă din povestea unei zile neobișnuite.

„Oamenii faini pe care am reușit să îi întâlnesc mi-au deschis o nouă perspectivă. Nu doar că am reușit să îmi lărgesc orizontul de cunoștințe, dar cel mai mare câștig a fost că am întâlnit persoane talentate, entuziasmate, care m-au inspirat și mi-au amintit ce înseamnă satisfacția și bucuria de a fi voluntar. Mi-am amintit ce înseamnă pasiunea și entuziasmul ca elemente de bază ale succesului.”

Oana, voluntar TEDxCluj 2017

RESURSE SUPLIMENTARE