Într-o lume în continuă evoluție, în care progresele tehnologice redefinesc realitatea noastră, robotica socială se dezvoltă ca un domeniu-cheie care ne invită să reevaluăm relația noastră cu mașinile și să examinăm implicațiile filosofice ale acestei interacțiuni.
Elena s-a angajat în această explorare pentru a înțelege cum robotica socială poate să interpeleze mințile noastre, nu doar punând întrebări despre felul în care interacționăm, ci și despre natura profundă a acceptării acestor mașini.
Mai presus de funcționalitatea simplă a roboților sociali, Elena ne îndeamnă să reflectăm la capacitatea lor de a stârni emoții, de a stabili legături semnificative și de a reveni asupra prejudecăților și normelor noastre sociale. Aceste creații mecanice ne obligă să ne confruntăm cu întrebări esențiale: Ce înseamnă acceptarea? Suntem pregătiți să primim aceste mașini în societatea noastră? Și dacă da, care sunt consecințele asupra propriei noastre umanități?
Elena lucrează în Franța ca inginer IT în domeniul cercetării și inovării în sănătate. Pasionată de robotica socială și interacțiunea om-mașină, s-a dedicat cercetării si studiului acestui domeniu în cadrul unui proiect inovator susținut de Consiliul Regional din Alsacia.
După finalizarea studiilor de licență în biologie și informatică la Facultatea de Biologie a Universității din Strasbourg, a decis să-și continue studiile în domeniul eticii și bioeticii la Centrul European de Studii în Etică, precum și în domeniul inteligenței artificiale în cadrul aceleiași universități.