Profesor, Entomolog

László RAKOSY

Probabil cel mai vestit cercetător al lepedopterelor din România este profesorul László Rákosy, director al Departamentului de Taxonomie și Ecologie de la Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și președintele Societății Lepidopterologice Române. Lepidopterologia este o ramură a entomologiei privind studiul științific al moliilor și a celor trei superfamilii ale fluturilor. 

Cartea ”Fluturii diurni din România. Cunoaştere, protecţie, conservare”, al cărei autor este profesorul Rákosy, a devenit reper în lumea științifică și nu numai, și l-a fascinat pe deja consacratul prieten al ținutului transilvan Charles, Prinț de Wales și moștenitor al tronului Regatului Unit. 

Pasiunea pentru natură și pentru cercetarea insectelor o are încă din copilărie, datorită numeroaselor drumeții pe care le făcea alături de părinții săi. Este convins că împreună putem încă salva și proteja mediul care este atât de bun cu noi, oamenii. “Deși parcurgem o perioadă dificilă, derutantă, confuză, avem nevoie de o implicare masivă pentru a schimba atitudinea față de natură. Implicarea în această schimbare nu depinde de profesie, de religie, de apartenență politică, de sex, ci de modul de înțelegere și apoi transmitere a mesajului către ceilalți. Natura poate exista fără om, omul fără natură, nu!”