Maia Morgenstern

Actriţă

Cunoscuta și îndrăgita actriţă Maia Morgenstern s-a născut în prima zi a lunii mai, în anul 1962. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, în 1985, la clasa profesorului Dem Rădulescu, a jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

Pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, unde este manager din 2012, a interpretat roluri remarcabile în Astă seară: Lola Blau, Jocul Regilor, Miss Daisy și șoferul ei sau Parchează mașina la Harvard. Pe scena Teatrului Naţional Bucureşti a interpretat roluri în Visul unei nopţi de vară, Vizita bătrânei doamne, Livada de vişini, Ecaterina cea Mare, Burghezul gentilom, la Teatrul Metropolis în Jubileul, O noapte furtunoasă. Are colaborări şi cu alte teatre, din Bucureşti şi din ţară – Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Mic, Teatrul Naţional „Radu Stanca”, din Sibiu, precum şi cu alte personalităţi din lumea teatrului şi filmului din străinătate.

O putem vedea în filme precum Secretul lui Bachus, Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Orient Express, Patimile lui Hristos, Sfârșitul tăcerii, Secretul lui Polichinelle sau Domnişoara Christina.

Talentul şi munca neîncetată i-au fost răsplătite cu premii şi distincţii, dintre care  amintim: Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma (Londra), pentru rolul Maria din Patimile lui Hristos, Ursul de Argint, la Festivalul Filmului de la Berlin și Premiul Felix, al Academiei Europene de Film, pentru rolul Nela din filmul Balanţa, premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul Medeea, din Trilogia antică, și Lola Blau din Astă seară: Lola Blau, Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”. Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează, în anul 2003, Actriţa şi Femeia anului. În 2017 primește titlul de Doctor Honoris Causa Artis din partea Universității de Vest din Timișoara, iar în 2018 devine Cetățean de onoare al Municipiului București.

Ne vedem cu ea la TEDxCluj 2022 Choices!