Raul Mureșan

Neuroscientist

Raul Mureșan este președintele Transylvanian Institute of Neuroscience și unul dintre fondatorii startup-urilor Intelimensa si Neurodynamics. În timpul studiilor la Facultatea de Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, acesta s-a îndrăgostit iremediabil de neuroștiințe, fiind fascinat de modul prin care creierul procesează informația.

După finalizarea licenței, Raul a plecat la Frankfurt în Germania, la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Creierului, unde și-a realizat doctoratul și post-doctoratul. S-a întors în România în 2007, unde a contribuit la înființarea și consolidarea unor institute private și a pus bazele laboratorului său de cercetare a creierului.

Munca lui Raul se focalizează în special pe înțelegerea modului prin care circuitele neuronale din creier procesează informația vizuală și pe studiul mecanismelor fundamentale care stau la baza dinamicii acestor circuite. Laboratorul său colaborează cu mai multe consorții internaționale mari, în proiecte de cercetare fundamentală dar și translațională, de exemplu căutând noi tratamente pentru schizofrenie sau Alzheimer.

De asemenea, Raul este activ în domeniul transferului tehnologic, contribuind până acum la înființarea a două companii care încearcă să transpună rezultatele cercetării fundamentale în produse avansate, precum interfețe creier-mașină sau tehnologii noi de procesare de imagini.